Wednesday, April 16, 2008

BOLA - Fluid Concepts open source project

My new friend Sergey has just started a project in Source Forge:


BOLA
Bola is a framework for fluid concepts, inspired by the research of Douglas Hofstadter, particularly his Copycat project.


He suggested me this link, which is conencted to the concepts of Copycat:

Metacat

Good luck! I'm curious, even if I don't join you...

Туенкид

Туенкид (Twenkid) - дете на двайсетина години... (или повече)

Туенкидите са двайсет и няколко годишни младежи, които се наслаждават на живота като деца. Обичат да играят на игри, да си играят въобще, да свирят на музикални инструменти, да рисуват, да снимат, да правят филми, да танцуват, да изследват, да фантазират и изобретяват, да описват и споделят фантазиите си... да жонглират, да карат колела, да тичат, да скачат, да плуват и т.н.

Туенкидите обичат разнообразието и разностранността. Те не спират да си мечтаят за вълнуващи неща - да карат спортни коли и мотори, да рисуват с графичен таблет или с бои, да свирят на нови музикални инструменти, да станат рокзвезди, да създават пълнометражни филми, да проектират процеосори и мислещи машини.

Туенкидите могат да фантазират свободно като деца за големи и привидно "налудничави" неща, без да са побъркани, и без мечтите им да се заключват като "фикс идеи". Мечтите им са хитри, понякога самоиронични и включващи дори просто мечтата да можеш да си мечтаеш и да преследваш мечтите си. Това не е чак толкова трудно да се постигне, дори и крайната цел да е недостижима. Освен това, поради безкрайността на фантазиите им, дори и много от мечтите да са неизпълними, много други са... Това също е забавно...

Туенкидите не се разочароват, дори ако мечтите им изглеждат глупави и неосъществими според другите. Туенкидите смятат "стъпването твърдо на земята" за скучно.

Туенкидите често изглеждат вдетенени, наивни и дори глупави на пръв поглед за не-туенкидите, които например не притежават подходящото чувство за хумор, въпреки че всъщност са хора с изключителна интелигентност и творчески талант, и обикновено са изследователи, инженери, разработчици на софтуер и т.н., а понякога и всичко в едно, като си мечтаят в малко по-късен етап от живота си да припечелват и от други свои таланти.

Юнак

Дума с близко значение до туенкид е юнак, въведен в началото на 21-ви век от Тош в култовото юнашко списание Свещеният сметач.


Юнаците са многостранно надарени личности, които съчетават техника, точни и хуманитарни науки, изкуство, философия, езикови способности, спорт ... и имат изключително разнообразни творчески интереси, независимо от възрастта им.

Туентийн

Twenteen (Туентийн) е друг термин, който Тош изкова преди няколко години, за да изрази това, което се опитва да изрази туенкид. Има признаци, че тази словоформа е била създавана и от други "туентийни". "Туенкид" обаче е по-точен термин , защото показва неизчерпаемото желание за игра, удоволствието от изучаването на света, неограничените мечти и смелото и увереното им преследване.

От друга страна тийнейджърската възраст обикновено е свързана с (понякога безцелно) бунтарство и с други житейски стремежи.

*Допълнение от 1.6.2017 г. - юнаците обикновено са бунтовници "с каузи", туенкидите - също, поради особеностите по-горе.

Примери за туенкиди

Аз... :-Ptwenkid.com

(Не се обновява особено)
http://toshko.deviantart.com

(Стар линк)
http://toshuniverse.com

...

Reza - a transhumanist undergoing second childhood

Примери за юнаци

Леонардо да Винчи...
Илиян Георгиев, Тодор Арнаудов, Петър Събев...

ПП. Искам да направя втори опит за обединяване на юнаците и изграждане на култура на многостранно действащи личности... "Свещеният сметач 2", или както ще се казва... :)