Tuesday, May 18, 2010

// // Leave a Comment

Курс по Универсален изкуствен разум, Други учени и насоки за изследванe. (Част 1 от ...)

Здравейте, колеги,

Записах малко допълнителни материали за по-любознателните от вас, за пропуснатите часове. До края на курса или след него може да има още.

Видеолекциите от мен тук са около 24 - 25 минути.

Ключови думи: Хуго Де Гарис, Маркус Хутер, Шмидхубер, Йордан Янков, СФЕРА, Кибертрон, Лятно училище по УИР в Зямен (Xiamen), Бен Гьорцел, FPGA, УИР, AGI

1.avi
6:05 Хуго де Гарис, Хутер, Де Гарис, Лятно училище в Зямен 1, AGIRI, Adaptive AI - SmartAction, ...

Тук може да чуете впечатляващите записи на реални диалози между хора и агента на Adaptive AI "Smart Action": Демота на Smart Action

Забележете как клиентите прекъсват агента и говорят през него, и той ги чува и се поправя. Показва разпознаване на свързана реч, разбиране на естествен език и разговорът е на човешко ниво, но в ограничена област - поръчки.

2.avi
3:26 Кибертрон, Йордан Янков; аналогов разум; Бен Гьорцел, Хаотична логика; блогове

3.avi
1:20 Лятно училище по УИР, Китай

4.avi
3:30 СФЕРА, Йордан Янков, Кибертрон

5.avi
9:45 McGovern Institute, FPGA

...

Вижте и видео от DARPA Urban Challenge - състезанието за коли-роботи, които се управляват съвсем сами в градски условия. :) В свързаните видеа има от по-ранен етап на проекта - DARPA Grand Challenge, където колите карат в извънградски условия и без трафик.





Един линк от колегата Красимир Василев. Забавно видео за способността на Азимо освен да ходи, да посяга към предмети като бебе, да ги разпознава, да прави прости обобщения и малко да разпознава реч.





На любознателните препоръчвам канала на Тим Тайлър в Ютюб:

http://www.youtube.com/user/tmtyler

Отшелническият му външен вид е леко притеснителен :) и говорът малко монотонен (някои записи имат и текстова версия), но Тайлър е сериозен и задълбочен мислител и разглежда най-различни интересни въпроси за бъдещето, живота и разума, а във видео записите включва интересни откъси от презентации на големите учени от универсалния изкуствен разум.




0 коментара: