Friday, November 8, 2013

// // Leave a Comment

Политическата коректност - интервю с Владимир Буковски | Бурният устрем, дисиденството и модерният капиталистически тоталитаризъм | Political Correctness | The Modern Totalitarianism| Being a Dissident | Sturm und Drang


Страшни истини за изтъпяването на света и новия тоталитаризъм и несвобода на словото и мисълта, настъпващ от масовия конформизъм, изкривени "ценности" и дебилизъм.



http://vbox7.com/play:76aaa8bd77

Докато завършвах една моя нова творба, пънк-рап сатиричния експеримент: СЕКС | 135 години стигат | Маргарита - Китариста


И се рових да проверя дали наистина алюзията ми на фашизма с кафявото е вярна*, попаднах на едно есе от неупоменат автор, и на изказването на Буковски, че ЕС в някои отношения се превръща в СССР. Защо ли и аз виждам такива тъжни тенденции и пея за тях....

Хората, които ме познават може би знаят за моя разказ "СЕКС, другари!", който бях писал преди като ученик преди 11 години, по време на бурните страсти и напъването да влезем, за да ни "оправят", на всяка цена. СЕКС - Съюз на европейските капиталистически страни.

Интердисциплинарен капитален труд - социология, социолингвистика, изкуствоведство, музика, поезия, история, психология, народопсихология; рекламознание/реклама


След това открих и това интервю... То пък се оказва в унисон и с тематиката на един интердисциплинарен капитален труд, който започнах в края на септември. Той започва с анализа на една реклама, но изследването е много надълбоко до народопсихологически и исторически нива. Работното заглавие ще запазя в тайна засега, но тази работа е продължение на статията ми "Сривът в българската мъжественост и интелигентност според производителите на бира. Сравнение на реклами на Каменица, Ариана и Загорка"


Въпросната статия и наблюдение беше едно от вдъхновенията, но друга вероятно беше и великолепната класическа студия на Иван Хаджийски Психология на Априлското въстание, на която попаднах през септември.

Дисиденство и "бурен устрем"

Впрочем, в последно време осъзнавах и "вербализирах" тази очевидна истина за себе си. Не че тя не е явна, инакомислещ и анти-конформист съм от дете. Срещу тирания и абсурдно положение на учители. Срещу абсурдите в цялото обществото. Срещу абсурдите в академичните среди, в които съм бил, и "федоалния" строй и панаирът на суетата в много места из тази система.

Един колега интердисциплинарен мислител, социолог по образование и инакомислещ от чужбина беше дал определение за една моя статия срещу грешната пардигма в Компютърната лингвистика в поредицата ми от статии "Какво не е наред в обработката на естествен език?" (на англ.) от преди няколко години.

"Да, поредният Sturm und Drang"... В "Уикипедия" е преведено като "Бурни устреми": http://bg.wikipedia.org/wiki/Бурни_устреми

Литературно течения в немската литература от края на 18-ти век, предромантизъм, в която се възхвалява творческия гений.

Наистина, колко правилно опредение за стила ми и за положението ми.

Из статията в Уикипедия:

"...Предпоставка за възникването на течението Бурни устреми са идеите на късното немско Просвещение. В центъра на новата естетика е положена творческата гениалност. Геният черпи своята градивна енергия не от книжните знания, а от мълниеносно проблясващия божествен пламък на вдъхновението. (...)

Първо издание на „Разбойници“ от Фридрих Шилер, 1781 (...) В произведенията им се разисква преди всичко конфликтът на природно надарения гений с ограниченията на съществуващия световен ред

Колко познат сблъсък...

Естествено е, когато имаш по-мощен ум, знания и таланти от околните, съчетано и с темперамент**,  забелязваш и чувстваш много неща, които останалите не виждат. Така и ставаш "различен", инакомислещ. Другите не могат да те разберат. Те са задоволени с по-елементарни "блага".

Както гласи и една мисъл на Артур Шопенхауер за разликата между обикновените хора, талантливите и гениалните, не съм сигурен дали и той не препращаше към някого другиго като автор или съавтор. Тя гласи приблизително:

Талантливият уцелва мишени, които останалите не могат да уцелят.

Гениалният уцелва мишени, които останалите не могат да видят.




Затова и е много по-изгодно в обществото да бъдеш просто талантлив, за да могат поне да разберат, че с нещо си по-добър от тях.



Музика, рап, пънк рок и песни

Писането на този труд също така насочи мисълта ми към музиката и текстовете на песните, и докато се занимавах с анализ на текстове и преводи, се отклоних и към тази пънк-рап заигравка в последно време, с песните "Ритъм или соло" и "СЕКС, или 135 години стигат, или Маргарита", и онзи опит за пеене в "Играеш ли по правилата, ще загубиш играта". Виж в другия блог.

Иначе напоследък кипи бурна изследователска работа и разработка, има 4-5 публикации и препратки към ценни материали за този блог, които съм написал или разписал, но засега съм задържал за публикуване, да им дойде времето.


....
* Кафявото и фашизма - разбира се, че е вярна, но нещо ми беше щукнало, исках да намеря някакви нови сетивни потвърждения, да го видя написано "черно на бяло".

** Има и надарени и гениални хора, които предпочитат да не влизат в остри конфликти, някои може би и нямат такива, намират си ниша на спокойствие и се задоволяват с неща, които не подхождат на мащабите на интелекта им.

*** Между другото, да ми е честит първият принос в Уикипедия... :) Разгеле. Промених езиковата напаст "креативна" с "градивна" във въпросната статия, и "одарен" на "надарен".

0 коментара: