Sunday, January 9, 2022

// // Leave a Comment

"Трансхуманизмът ..." на Спирдонов - 20 години след "Свещеният сметач" и дори не споменава бащата на съвременния български трансхуманизъм, космизъм и общ изкуствен интелект


    

Напоследък чета новата книгата на Иван Спирдонов и се възмущавам от втората книга-реферат,  излязла в последните 2 години,  закъсняла с 20 години, с претенции, че разглежда тези "почти непознати в България" теми "за първи път" у нас. Водех кореспонденция с ИС през 2019 г. относно книгата му "Сатанизъм: Unlimited", за да оборвам глупостите му, бидейки дефакто "баща" на съвременния "трансхуманизъм" в България, както с публикувани пред читатели творби - "Къде отиваш свят", есе, 1999, студията"Човекът и Мислещата машина, или Анализ на възможността да се създаде мислеща машина и някои недостатъци на човека и органичната материя пред него", Свещеният сметач, 2001 г. и мн. др. - така и по-отдавна, осъзнал се като "машинолюбец"/почитател на мислещите машини още през 1992 г., на 7 години - факт, за който съм споменавал в интервюто за "Обекти" през 2009 и в многозаглавното епично произведение "Писма между 18-годишния Тодор Арнадуов и 43-годишния философ Ангел Грънчаров" от 2002 г.(...*)

В сблъсъка с ИС през 2019 имах "дажевю" от 17 години, но Грънчаров беше по-съдържателен в опитите си и все пак беше във взаимодействие, докато С. не можеше да отговори с нищо на опроверженията и обясненията, освен с вече написаните подбрани клевети за "най-злите трансхуманисти", "богато финансирани от злите сили" (питах го къде са моите пари - не ми отговори), пратеници на Сатаната, които искали да превърнат хората в карти памет и  хибриди между хора и прасета.***

Според новата книга на ИС, "В България, през 2017 г., видите ли, бил създаден отдел на сингуларния институт(!)" и много учени били писали книги за ИИ, вкл. в България, М.Т. през 2020 г. (!) 

ИС няма формални извинения, че не знае за мен, че като е търсил в Уикипедия и Гугъл не ме е открил, защото съм твърде апокрифен, понеже през 2019, когато коментирах скандалните клевети срещу трансхуманизма и трансхуманистите, изказани в "Сатанизъм: Unlimited", споменах че има публикувани творби от 2001-2004 и пратих и връзки към  някои публикации от блога Artificial Mind/"Изкуствен разум", писмото ми по етични въпроси до Оксфордския институт за бъдещето на човечеството от 2012 г. и пр. - останалото е на няколко клика разстояние.

През 2020 г. му пратих и книгата ми "Заблуждаващите понятия и разбор на истинския им смисъл: Трансхуманизъм, ...", която беше публикувана в Интернет, сп. Свещеният сметач бр. 33. http://eim.twenkid.com/ - в три формата, pdf, epub, html.


В тази книга има изрични препратки с връзки към въпросните класически произведения от "Свещеният сметач".

Мога да го извиня, ако го е направил, за да не ме свърже с "дяволите", но по начало това се опитвах да обясня, че не всички са от "пандемониума" или поне нямат такива намерения.

Все пак, в новата си книга ИС изглежда е чул някой от забележките ми, сигурно е прочел и частта от книгата ми, и се е съгласил, че не всички трансхуманисти са дяволи от "пандемониума", и че решенията се взимат от политиците (в главата за Обри де Грей и технологиите за пренебрежимо стареене), но това че се е направил, че не знае нищо за мен и за моите текстове според мен е  преднамерена недобросъвестност, защото е посочил организации, които са били само в Интернет, цитира публикации само от Интернет или нямат "официална регистрация" и т.н.  Естествено, че трансхуманисти, авангардисти и т.н., кибернетици, мечтаещи за виртуални светове и пр. ще използват информационни технологии и ще публикуват в Интернет, "киберпространството". Преди 20 години децата ползвахме Интернет, но "сериозните" публикации на чичовците още се очаква да са на хартия.


"Свещеният сметач", дружество "Разум", създадени от мен в началото на 2000-те бяха в челото на новите движения на надтелесността, свръхчовечността, космизма, трансхуманизма, общия изкуствен интелект, с оригинални работи, и научно-философски, и художествени, и публицисиични,  на български език, заедно с учени и философи много по-стари от мен най-вече от САЩ.  (...)

Интервюто ми от 2009 г. за "Обекти" беше заявление за създаване на компания, подобна на "DeepMind" (тя е създадена година по-късно), но за разлика от Хасабис и Ко, нямах капитал и партньори. 

Сборникът, който от 2020 насам се чудя как точно да издам, е покана към спонсори, инвеститори, съдружници и приятели за осъществяване на проекта ми от 2003 г. за развитие на общия ИИ и въобще авангардните изследвания, чрез създаване на интердисциплинарен научно-изследователско-творчески институт.

Моят по-подробен отговор и анализ на книгите на двамата закъснели с 20 години новатори ще бъде в книгата и в следващите части на поредицата. Някои от началните страници в текущата чернова:

Следва: публикация по темата и от най-старата фейсбук група по Общ изкуствен интелект, която създадох за първия в света курс по "Универсален изкуствен разум" (Artificial General Intelligence) през 2010 г., където една от встъпителните лекции разбира се разглеждаше и трансхуманизма, сингулярността, футурологията и т.н. Записах тази лекция като видео през 2021 г:, в нея също посочвам изпреварването напр. на MIT в първия курс по Общ ИИ (2010 г. срещу 2018 г.)

"Какво е Универсален изкуствен разум?" - лекция от курсовете през 2010 и 2011 г. в ПУ
https://www.youtube.com/watch?v=r582MVKj81A


 ФБ: https://www.facebook.com/groups/115986208422069https://www.facebook.com/groups/115986208422069/posts/4911338748886767/
"Текущата версия на корицата на книгата, която можеше да публикувам и през 2020 г., но продължавах да правя малки корекции и след това, и малки - последните дни. Възмутителни и забавни са две книги на двама "новатори", М.Т. от философския факултет на БАН, която за произведението си, публикувано през 2020 г. е получила доцентска титла, и И.С с книгата му "Трансхуманизмът...", 2021. Двамата се появяват около 20 години след мен и пишат, единият за ИИ [и трансхуманизма], другият за трансхуманизма [и ИИ], а дори не са ме споменали, при все че дори само студията ми от сп. "Свещеният сметач", брой 13, края на 2001 г.: "Човекът и мислещата машина: Анализ на възможността да се създаде мислеща машина и някои недостатъци на човека и органичната материя пред нея" е повече от очевиден български "трансхуманистки" манифест, освен и на Общия изкуствен интелект. По онова време за такива неща са писали само хора като Бостром, Бен Гьорцел, Юдковски, [Кърцуейл], само дето всички са доста по-стари от мен, бях на 17 и май не ги бях и чувал или не съм ги запомнил, ако съм попадал. Един от признаците за оригинална мисъл е и че тогава не знаех и не използвах термина "трансхуманизъм" (и до днес не го харесвам). Научих го чак през 2004 г. от човек, който се определяше като "трансхуманист". (Може и да съм го срещал по-рано, но да не съм го бил запомнил.) Нямаше никаква друга подобна работа, и даже през 2004 г. в каре добавих, че това изглежда е първата статия за Изкуствен интелект, която може да се открие в Интернет. Повече по този въпрос - в бъдеще.
И един въпрос: бихте ли платили за сборника по-долу (ще има представяния, публикувано съдържание и пр.), бихте ли направили дарение и пр. Не знам как да го публикувам. Във вида в който е, е огромен, около 1030 стр. А4.?" Коментар: Т.М.:

  • Мисля, че плащането не е проблем. По-скоро ще е трудно сборникът да стигне до правилната аудутория и тя да бъде убедена, че е полезно да го има/прочете.

    Т.А.

    Т


  • (...) 1000 стр на хартия е огромно, ако въобще има книжно издание сигурно ще трябва да се раздели на томове. Един вариант е да бъде с дарение, плащането е подкрепа за проекта, който иска може да плати (дари) и 1000 лв, също техника или др. Едно от основните послания на книгата е покана към спонсори, съдружници и пр., после ще сложа и него на картинка.
======


*  "Писма между 18-годшиния...", "Следващото еволюционно стъпало 2", "Сметачолюбецът срещу Човеколюбецът" и др.  - открийте от дружество Разум, http://eim.twenkid.com 
http://eim.twenkid.com/old/razum/index.htm

Беше сблъсък между свръхчовечник/сметачлюбец и някой, претендиращ, че е "хуманист", "човеколюбец" и намекващ, че противникът му свръхчовечник е "човекомразец", който иска да лиши човечеството от благата му. А.Г. се беше самоназначил за говорител и представител на "човечество" (подобно и на този автор, както и на всякаквите глобални говорители и организации); АГ опитваше да манипулира позицията ми и изказванията и да ми вкарва намерения и послания, каквито нямаше във философията, убежденията, логиката, мисленето ми - нито се смятах за представител на "човечеството" (такова  обобщено понятие е мъгливо и объркано, хората не са хомогенни и нямат общи цели, нито е възможно всички да са доволни едновременно; виж препратка по-долу към книгата за Заблуждаващите понятия);  говорех от собствено име, не се смятах и за политик. 


** И.С. има един повод да ми се сърди за една грешка: в цит. кн. от 2020 съм го посочил като СпирИдонов, объркал съм му фамилията... 

*** Всъщност в насчалото на 2021 г. споменаха за присадено сърце от генномодифицирано прасе...


* Публикация в групата Трансхуманизъм, Футурология и Наука

Поверителна група
 

 https://www.facebook.com/groups/1290786207798639/posts/1820830624794192/?__cft__[0]=AZW5l6gQ-AEoNvZEFFW-D_yzMDZMatnANJDI2alPC9BV6BvqzBDnieFAxjxxUFKqAdPXMuVux2yqf4ze_WglN3ZKzsYD3KbehXPFJUe1rV7TAfwMPlesIKThJeY2K6vMEaZwSOFtDA9dGYN7UHxHi_a9HaqAYAQwnnywYGOQeOKTFeERtA_-ya_t9ANtq5y6Wy0&__tn__=%2CO%2CP-R

0 коментара: